Thursday, 11 October 2012

All hail keyboard warrior.



I'm about to share what's on my mind right now, right after a friend of mine forward a link ada orang pertikaikan tentang pakaian kami ke lawatan USS George Washington battleships semalam, di public page. 

1) First baca, of course ah aku gelak. Dah biasa tengok orang komen provok-provok ni. Bila scroll comments, aku terharu because most of them are FCM family yang supportive yang cuba cleared the air by stated their own points. But sadly, tak sangka ada jugak dari kita yang pergi like comment mamat tu. (Kita anggap like itu tanda setuju; tapi tak berani nak menyatakan pendapat sendiri)

2) Just because we (read we: journalism students) enjoyed fashion, and practice what we preach, some of judgmental 'experts' dropped his comment like no one business. Tak fikir yang post/read lecturer ke staff ke student fakulti lain ke. Eh sebab apa? Sebab rasa diri berani. Sebenarnya, kau ada dua option sama ada biar ia terbuku dalam hati; atau post di personal page kau sendiri, macam yang aku tengah buat ni.

3) Bila lihat satu benda secara subjektif (dari-sudut-pandangan-kita-saja-yang-betul), kita suka tengok cacat cela dulu instead of lihat kebaikan. If you don't see it as achievement/accomplishment or something representing your faculty/university, it's okay. Cuma kalau overrated dan bila tak ada isu pun nak jadi isu, there's something wrong somewhere lah.

4) We are journalists in the making. Mungkin bila grad, some of us akan jadi fashion journalist, photojournalist, pembaca berita, reporter, atau apa-apalah yang berkait. Tak pernah pulak aku tengok ada pembaca berita/reporter TV3 pakai jeans & tshirt baca berita. Correct me if I'm wrong.

5) Banyak kali jugak aku tengok gambar tu untuk cuba kaitkan apa yang dimaksudkan dengan pakaian clubbing. Kalau ikut mulut Melaka aku, aku nak troll, "Celah mananya pakai pergi clubbing lahanat? Aku pergi clubbing tak pakai skinny dengan blouse. Aku pakai short dress with a push up bra" For sure, kalau aku jawab macamni aku akan lagi dibenci dan makin distereotaip. "Oh biasalah dakdak MassComm kan sosial blablabla, cakap sikit melenting blablabla, pergi class macam nak pergi fashion show blablabla lecturer tak ajar lettew" Yes, isu lain akan timbul.

Aku tak akan minta maaf mewakili sesiapa pun. Tapi aku rasa simpati dengan mamat yang ada konflik identiti tu. Memanglah tak berkudis pun dengan komen macamtu. But somehow, on the good side kita dapat tengok true color orang dan tengok siapa lalang. Dan aku rasa kelakar sebab ada lagi orang yang mentaliti kelas ketiga macamni boleh masuk universiti.

6 comments:

Aileeza Radzak said...

All hail Diana Nuzuin! hehehe...
Dia silap orang lah win...
*thumbs up*

Ahmad Arba'in Ali said...

bodoh lah mamat ni. biar je lah. dapat cuci mata free tak bersyukur lagi. bodoh.

gdsjht said...

Thanks Baby.

Cik Ina Do Do Cheng said...

tak suka jangan tengok & jangan komen.

Samad said...

student unisel? swaggg

beautiful.disgrace said...

Sape yg pg club pakai camtu? Kasihan mamat itu.

Post a Comment